english

Kanditni proizvodi

Kanditni proizvodi u međuratnom su se razdoblju pakirali u limene kutije koje su čuvale njihovu svježinu. Najraniji primjerak te ambalaže u Zbirci je valjkasta limenka za slatkiše Prve hrvatske tvornice kandita Lachmann i drug. Originalno rješena, ta je ambalaža bila privlačno grafički dizajnirana, atraktivnih boja, s vedutama naših gradova i figurativnim prikazima. Dizajn za limenke nekih poznatih proizvoda, kao Unionovih bombona 505 sa crtom iz 1930-ih, nije se do danas bitno mijenjao jer već desetljećima uspješno prodaje poznati Krašev proizvod.

Zbog svog dekorativnog oblikovanja i kvalitetne izrade limene kutije za kekse su se sačuvale u kućanstvima i naknadno upotrebljavale za spremanje i čuvanje različitih sitnih predmeta.

Šezdesetih godina 20. stoljeća, s povećanjem broja samoposluživanja u kojima izloženi proizvodi reklamiraju i prodaju sami sebe, raste marketinška moć ambalaže.

Razvija se svijest o važnosti modernije ambalaže, koja svojim izgledom privlači kupca, pa proizvođači konditorskih proizvoda povremeno redizajniraju vizualni identitet poznatih marki iz svojih asortimana.